FPO021 Doe-het-zelf Financiële Planning deel 7: Het Levenstestament

Levenstestament afbeeldingDeze aflevering gaat dus over het levenstestament en niet – zoals ik aan het einde van de vorige aflevering zei – over oudedagsvoorzieningen. Over oudedagsvoorzieningen heb ik eerder al twee afleveringen gesproken, dus daarvoor verwijs ik je graag naar www.vanvugt-vanhulten.nl/FPO005 en www.vanvugt-vanhulten.nl/FPO006.

Het levenstestament staat op dit moment behoorlijk in de aandacht. In de spotjes op de radio zijn het vooral ouderen die bijvoorbeeld vertellen dat ze hun neef hebben aangewezen als ‘levensexecuteur’. Maar ook als je jonger bent kan jou natuurlijk iets overkomen, waardoor je – tijdelijk of permanent – niet meer in staat bent om zelf je zaken te regelen. En als ondernemer heb je natuurlijk nog een extra verantwoordelijkheid. Want wie neemt de zaken waar tijdens jouw afwezigheid. Wie communiceert naar de klanten en het personeel? En wie verkoopt in het slechtste geval de hele onderneming op zo’n manier dat jij en je familie ondanks de ellende er financieel toch redelijk uit komen?

Een levenstestament is feitelijk een volmacht die je geeft aan de persoon die jouw zaken gaat waarnemen. Gezien de titel zou je kunnen denken dat je het levenstestament zelf op kunt stellen. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld banken niet geloven dat jij zelf de volmacht hebt afgegeven is het toch verstandig om het levenstestament door een notaris vast te laten leggen. Maar je kunt zelf al heel wat voorwerk doen door goed na te denken over hoe je zou willen dat de zaken geregeld zouden worden. Het is niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar je voorkomt een hoop ellende als je er even te tijd voor neemt.

In deze aflevering vertel ik wat een levenstestament inhoudt, wanneer het van toepassing is en voor wie het met name nuttig kan zijn. Daarnaast vertel ik je wat de taken van de ‘levensexecuteur’ of wel volmachthouder kunnen inhouden en wie je daarvoor zou kunnen vragen.

Als financieel planners worden wij ook geregeld gevraagd door cliënten om als levensexecuteur op te willen treden. Of als toezichthouder op een levensexecuteur binnen de familie. Als je daar meer over wilt weten kun je ons natuurlijk altijd bellen op 073-5030405.

Marbeladvies
Marbeladvies
FPO021 Doe-het-zelf Financiële Planning deel 7: Het Levenstestament
Loading
/