Financiële planning

Pensioenplanning

De meest gestelde vraag bij financiële planning is: “Wanneer kan ik stoppen met werken?”

Daarvoor is het belangrijk om te weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Of nog zult gaan opbouwen. Deze informatie wordt op regelmatige basis verstrekt via zogenaamde Uniforme Pensioen Overzichten, ofwel UPO’s.

Maar ook de overheid helpt een handje. Sinds een aantal jaren hebben we ook www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hierin staan alle pensioenen en pensioentjes die je in de loop van de tijd hebt opgebouwd.

Maar het pensioen is niet de enige informatie die we nodig hebben voor de pensioenplanning. De pensioenplanning houdt namelijk in dat je zorgt dat je na je pensioen altijd voldoende euro’s hebt om de uitgaven te kunnen doen die je graag wilt doen. En dan maakt het niet uit of je dat doet uit je pensioenuitkering, de huuropbrengst van een beleggingspand, of je spaarrekening.

Om jouw pensioenplanning te kunnen maken moeten we dus weten wat je allemaal hebt geregeld via pensioen- en lijfrentepolissen, kapitaalverzekeringen, spaargeld en beleggingen, noem maar op. Alles kan worden ingezet om jouw oudedag onbezorgd te laten verlopen.

Wij berekenen dan ook de zogenaamde ‘onafhankelijkheidsdag’. Dat is de dag waarop je niet meer afhankelijk bent van inkomen van buitenaf om de rest van je leven onbezorgd verder te kunnen.

Lees hier meer over ->> Zorgen voor je oude dag (deel 1)

Lees hier meer over ->> Zorgen voor je oude dag (deel 2).