Verhuur zonder fiscale zorgen

Wanneer u kamers verhuurt of u verhuurt uw chalet dat op een camping staat, zal dat fiscale gevolgen hebben. Meestal hoeft u voor de verhuur niet veel moeite te doen. U bent te vergelijken met een belegger. Dan is uw vermogen voor de inkomstenbelasting belast in box 3. Wat u werkelijk ontvangt is niet belast. Maar als de werkzaamheden toenemen, bestaat wel de kans dat de opbrengst belast gaat worden. De belastingheffing verplaatst zich dan van box 3 naar box 1.
Dat doet zich vooral voor wanneer u zelf reclame maakt voor uw verhuuractiviteiten, of wanneer u bijvoorbeeld zelf onderhoud en reparaties gaat uitvoeren aan uw verhuurde chalet. Maar ook wanneer u aanpassingen doorvoert om extra waarde toe te voegen is er al snel sprake van heffing in box 1 over de verhuuropbrengsten. Het is ook fiscaal oppassen geblazen wanneer u regelmatig handelt in objecten.

U kunt belastingheffing in box 1 vermijden door al de extra activiteiten met betrekking tot de verhuur onder te brengen in een BV. Van belang is dan wel, dat u dat tijdig doet en dat u de afspraken goed vastlegt in een contract. Natuurlijk moet ook de feitelijke situatie daarmee overeenstemmen. De BV gaat het beheer voor u doen, zoals het verrichten van het onderhoud. U verhuurt slechts aan de BV.
Zoals aangegeven is het belangrijk om het goed te regelen. U moet namelijk vermijden dat u alsnog in box 1 belast wordt als gevolg van de zogenoemde TBS-regeling. Die kan aan de orde zijn omdat u verhuurt, terwijl u ook de aandelen in de BV bezit. De verhuur blijft voor uw rekening- en risico. U behoudt een normaal rendement. De BV ontvangt een reële, zakelijke prijs voor haar diensten.

Als u het dus goed regelt is de kans groot dat u de heffing kunt beperken, ook al nemen de activiteiten sterk toe.

Van Vugt & Van Hulten Belastingadviseurs, oktober 2014