Verdien aan uw vakantie, vraag op tijd BTW terug

Onderweg naar uw vakantiebestemming heeft u vast getankt met uw auto van de zaak. Of misschien hebt u wel een aankoop gedaan die betrekking heeft op uw bedrijf in Nederland. U heeft dan ook BTW betaald in het land waar u tankte of waar u de spullen kocht. En als ondernemer heeft u doorgaans recht op teruggave van BTW. Als u dat niet alleen dit jaar, maar ook vorig jaar heeft gedaan moet u snel handelen. Ook de BTW die u in 2014 in andere EU-landen hebt betaald krijgt u nog terug. Daarvoor moet u wel uiterlijk 30 september 2015 een verzoek indienen.

Dat gebeurt elektronisch. U kunt gebruik maken van de portaalsite van de belastingdienst. Die stuurt dat teruggaafverzoek door naar het betreffende EU-land. Bent u te laat met uw verzoek dan hoeft een EU-land dat niet meer in behandeling te nemen. Om een elektronisch teruggaafverzoek te kunnen indienen moet u inloggegevens hebben of die eerst aanvragen bij de belastingdienst. Dat kunt u doen via de website van de belastingdienst. Het toekennen van de inloggegevens kan wel een aantal weken duren.

U kunt BTW terugvragen over goederen en diensten die u hebt gekocht in een ander EU-land. Maar u kunt ook BTW terugvragen als u in een ander EU-land BTW hebt betaald over een invoer uit een niet-EU-land. Belangrijk voor de teruggaaf is dat u een factuur moet hebben die aan u is gericht. Zo’n factuur moet ook aan de wettelijke factuurvereisten van het betreffende EU-land voldoen. De meeste EU-landen vragen u om die facturen of invoerdocumenten mee te sturen. Papieren facturen of invoerdocumenten moet u dan scannen.

Wanneer u er op tijd bij bent, kan uw vakantie wat goedkoper uitvallen dan u misschien had gedacht. Gaat u er vast met een nog beter gevoel aan terugdenken!

Van Vugt & Van Hulten Belastingadviseurs, augustus 2015