Help uw kinderen door de crisis

Nog steeds duurt de economische crisis voort. Veel woningen staan daardoor lang in de verkoop. Vooral bij de wat duurdere kunt u goed over de prijs onderhandelen. Kunt u als ouder ook uw kind helpen bij de aanschaf van een woning? Stel dat uw kind bijvoorbeeld € 300.000 aan financiering nodig heeft, maar dat de voorzichtig geworden bank maar tot € 200.000 wil financieren. Wanneer u als ouder over vermogen beschikt, kunt u uw kinderen inderdaad op een fiscaal voordelige manier van dienst zijn. U kunt uw kind de financiering verstrekken. Dit zonder dat het een enorme som geld kost. De fiscus betaalt namelijk mee!

Het is voor deze financiering zelfs niet noodzakelijk, dat u langs de notaris gaat. U kunt een normale rente in rekening brengen. U loopt wel meer risico. De bank wil namelijk niet financieren en u wel. Door dat extra risico kunt u ook extra rente berekenen. Zou de bank bijvoorbeeld 5% in rekening brengen voor een hypotheek met een looptijd van vijf jaar, dan zou u 6% kunnen rekenen. Dit kost uw kind jaarlijks € 18.000 aan rente. Maar die rente is aftrekbaar. Bij een tarief van 42% betaalt uw kind netto circa € 10.000. Bij een langere looptijd van de lening, kan het rentepercentage nog hoger oplopen.

Wanneer u deze € 10.000 rente vervolgens terugschenkt aan uw kind woont die “gratis” in een huis van € 300.000. Reken maar, dat u dan op zondagmiddag weer eens vaker bezoek krijgt! Uw nadeel is bovendien beperkt. Over uw vermogen maakt u een rendement van ongeveer € 8.000 (zo’n 2,6%). Dat is maar weinig minder dan veel actuele spaarrentes. Uw rendement is in ieder geval voldoende om de jaarlijkse box 3 belasting van 1,2% te betalen.

Dit jaar mag u uw kind belastingvrij € 4.556 schenken. De rente van € 10.000 die u schenkt kost u dan ook nog circa € 225 schenkingsrecht. Het voordeel wordt dan iets lager. Voor een kind tussen de 18 en 35 jaar wordt deze vrijstelling eenmalig tot € 22.760 verhoogd. U zou dan de rente voor de eerste twee jaren in één keer belastingvrij kunnen schenken. Zoals het er nu uit ziet gaat volgend jaar de vrijstelling voor kinderen omhoog naar € 5.000 (€ 24.000 voor de eenmalige vrijstelling). Over het meerdere gaat het tarief echter 10% bedragen (nu 5%), dus gaat het voordeel nog iets omlaag. Het blijft echter nog steeds een lucratieve constructie om uw kind de crisis door te helpen.

Van Vugt & Van Hulten Belastingadviseurs, november 2009