Gouden handdruk wordt goudgerand

Het nieuwe jaar is weer een feit. De champagne is op, het vuurwerk is gedoofd en de goede voornemens zijn volop in uitvoering. Fiscaal gezien is er ook dit jaar weer veel gewijzigd. Dat betekent dus werk aan de winkel! Het kan zijn dat u in het verleden een ‘gouden handdruk’ heeft gehad. Dit is een ontslagvergoeding in de vorm van een geldbedrag. Die moet voor een werknemer gemiste inkomsten als gevolg van het ontslag compenseren.

Wanneer u in het verleden bij een bank, een verzekeraar of uw eigen BV met die vergoeding een lijfrente (stamrecht) heeft aangekocht, dan moet u dit jaar eens gaan kijken wat uw mogelijkheden zijn. Vanaf nu is er een gunstige afkoopregeling voor dergelijke gouden handdruk stamrechten. Wanneer u zo’n stamrecht geheel afkoopt in 2014 is daarvan 20% vrijgesteld van belastingheffing. U betaalt dan dus slechts belasting over 80% van de afkoopsom. Daarna heeft u het bedrag voor privé bestedingen beschikbaar. Of dat voor u fiscaal gunstig is, hangt onder meer af van uw overige inkomen. Het kan natuurlijk zijn, dat u het geld op korte termijn goed kunt gebruiken. Bedenk dan, dat voor alle bestaande ontslagstamrechten het afkoopverbod is komen te vervallen. U kunt dus ook het bedrag voor een deel in 2014 en voor het restant in 2015 laten uitbetalen. U kunt dan geen gebruik maken van de aantrekkelijke afkoopregeling, maar u heeft wel in korte tijd een waarschijnlijk wenselijke aanvulling op uw inkomen. In het verleden werd bij een afkoop nog revisierente in rekening gebracht door de fiscus. Dat is vanaf 2014 nooit meer aan de orde.

Hebt u een stamrecht bij uw eigen BV, dan is dit misschien een mooie gelegenheid om van die BV af te komen. Dan moet u wel de juiste uitkering laten berekenen.

Een goede fiscale en financiële planning kan u dus veel geld opleveren. Dat is nog eens een goed begin van 2014!

Van Vugt & Van Hulten Belastingadviseurs, januari 2014