Genieten van de kleinkinderen

Opa’s en oma’s zijn dol op hun kleinkinderen. Het houdt je jong, zeggen ze. Mooi dat die kleinkinderen ook nog eens een flinke belastingbesparing op kunnen leveren.
Vanaf 2010 is namelijk de vrijstelling voor erfenissen aan kinderen fors verhoogd. Tot 2010 was de vrijstelling € 2.000 per kleinkind. Nu is dat € 19.000. U kunt dus aanzienlijke bedragen aan de kleinkinderen nalaten. Daarover hoeft dan geen erfbelasting betaald te worden. Als dit bedrag anders door uw kind wordt geërfd betaalt deze er waarschijnlijk 10% of misschien wel 20% belasting over. Later, als het kleinkind dit bedrag van zijn of haar ouders erft, is er weer een keer belasting over verschuldigd. Rechtstreeks belastingvrij overhevelen naar de kleinkinderen is dus een stuk goedkoper!
Het is mogelijk om in uw testament per kleinkind een bedrag na te laten. U doet dat door bedragen aan de kleinkinderen te legateren. Dat kan een vast bedrag zijn, maar het kan ook precies het bedrag van de vrijstelling zijn. Als de vrijstelling verandert, blijft u maximaal van deze mogelijkheid gebruik maken. Overigens is zo’n automatisme ook een risico. Als u in het verleden zo’n bepaling heeft opgenomen kan het zijn dat u dat nu aan moet passen. Met bijvoorbeeld vijf kleinkinderen had u tot 2010 dan € 10.000 gelegateerd. Nu gaat er ineens bijna een ton naar de kleinkinderen. Het kan zijn dat uw eigen kinderen daardoor weinig of niets meer erven. En de vraag is, of dat wel uw bedoeling is.
Als de kleinkinderen nog te jong zijn om over het geld te beschikken, kunt u de ouders aanwijzen als bewindvoerders. Als ze het geld op een verstandige manier beleggen, houden de kleinkinderen er een mooi kapitaaltje aan over. Alleen jammer dat ze daar pas plezier van hebben als u er al lang niet meer bent. Vooralsnog dus nog maar van ze blijven genieten.

Van Vugt & Van Hulten, februari 2011