De voordelen van een financieel planner

Heb je wel eens geprobeerd om een paar kilo af te vallen? Of om meer te gaan sporten omdat je eigenlijk wel weet dat dat goed voor je is? Vaak zie je dat mensen hier met veel toewijding en enthousiasme aan beginnen, maar dat het lastig is om het vol te houden. Zodra er andere dingen in je leven gebeuren die de aandacht opeisen, verdwijnt de focus en verval je in je oude gedrag.

Bij je financiën is dat precies hetzelfde. Zo lang je je focust op het verbeteren van je financiële situatie voor de langere termijn gaat het prima. Maar na verloop van tijd gaat je aandacht naar andere zaken en voor je het weet geef je weer te veel geld uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Of wordt het spaargeld dat je eigenlijk apart had gezet als appeltje voor de dorst voor later toch gebruikt om een andere auto te kopen. Of een nieuwe keuken.

In de fitnesswereld hebben ze daar een oplossing voor bedacht: de personal trainer. Die zorgt ervoor dat je de focus houdt op je doelstellingen wat betreft streefgewicht of fitheid. De afspraken met de personal trainer (maar eigenlijk met jezelf natuurlijk!) zorgen voor commitment.

Persoonlijke financiële coach

Je kunt de financieel planner zien als de personal trainer voor je financiën. Samen met hem of haar maak je een plan. Wat wil je bereiken op korte, maar ook op langere termijn. Natuurlijk verandert je situatie in de loop van de tijd. En daardoor soms ook je plan. Maar het maken van een plan zonder het ook uit te voeren leidt niet tot het gewenste resultaat.

De financieel planner is natuurlijk heel goed voor het maken van jouw plan. Maar nog veel beter als soort van personal trainer voor je financiën. Die zorgt er met regelmaat voor dat jouw aandacht weer op je financiën wordt gericht en op de uitvoering van je plan. En daardoor vergroot je de kans aanzienlijk dat je de gekozen doelstellingen ook bereikt.

Onderzoek Vanguard

De Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard heeft onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van financieel adviseurs. Zij constateren dat klanten met een adviseur jaarlijks gemiddeld 3% meer rendement maken. Het hele rapport vind je hier.

Behavioural coaching

De helft van dit voordeel wordt volgens de onderzoekers van Vanguard behaald door “behavioural coaching”, gedragscoaching dus. De financieel planner behoedt je voor het maken van verkeerde financiële beslissingen. Met name beslissingen die in een emotionele opwelling worden genomen, kunnen zo worden voorkomen, met name in situaties van angst of hebzucht. Bijvoorbeeld het aanschaffen van een beleggingsproduct dat uiteindelijk niet zo briljant blijkt te zijn als het wordt voorgeschoteld. Of juist het verkopen van alle beleggingen als de beurs sterk is gedaald. Particuliere beleggers blijken vaak de neiging te hebben in te stappen als de markt hoog staat (“Die beurs gaat zo goed. Ik ben een dief van mijn eigen portemonnee als ik niet meedoe!”) en weer uit te stappen (“Zie je wel! Het is allemaal niks, dat beleggen!”) als de markt laag is.

Ook kan een financieel planner helpen om consequent te blijven bijstorten op je spaar- of beleggingsrekening, omdat hij je regelmatig laat zien waar je bent op je weg naar financiële vrijheid.

Asset allocatie

De financieel planner zorgt ook voor een hoger rendement door je goed te adviseren over de zogenaamde ‘asset allocatie’. Dat is de manier waarop je spaargeld en beleggingen wordt verdeeld over verschillende categorieën: spaargeld/deposito’s, aandelen, obligaties, onroerend goed, etcetera. Maar ook binnen de verschillende categorieën kun je weer spreiden in bijvoorbeeld verschillende regio’s, branches en zo. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat het risico op grote waardedalingen van je beleggingsportefeuille kan worden geminimaliseerd door te beleggen in minimaal 15 verschillende soorten beleggingen, die onderling geen verband hebben. Als de ene categorie het even minder doet, gaat een andere juist omhoog. Zo moet je zorgen voor optimale spreiding.

Ook belangrijk om het risico te beperken is het zogenaamde ‘re-balancing’, oftewel het herwegen van de portefeuille. Als bijvoorbeeld aandelen sterk in waarde zijn gestegen is zullen ze procentueel een groter aandeel van je portefeuille uitmaken. Je moet dan aandelen verkopen en andere categorieën kopen om de verdeling weer juist te krijgen. Dit herwegen van de portefeuille leidt er dus toe dat je winst neemt op beleggingen die het goed doen en extra investeert in beleggingen die het juist wat minder hebben gedaan. Maar vaak keren de kansen na verloop van tijd en zal je zien dat je daardoor juist investeert in de categorieën die het daarna weer beter gaan doen. Hoe dan ook, je verlaagt daardoor het risico. Natuurlijk kun je dat herwegen ook zelf doen, maar de ervaring leert dat het emotioneel gezien lastig is om beleggingen die het net goed doen te verkopen. En de financieel planner voorkomt dat je het moment van herbalanceren steeds voor je uit schuift.

Meer weten?

Heb jij behoefte aan een persoonlijke financiële coach? Mail dan naar info@marbeladvies.nl of bel 073-5030405. Wij leggen je graag in een persoonlijk gesprek uit hoe wij dat voor jou zouden kunnen worden.