BTW-auto van de zaak

De auto blijft altijd de tongen losmaken. Als ik op een feestje vertel dat ik fiscalist ben, dan gaat het vervolg van het gesprek al gauw over de auto.
Ik kan dan vaak “scoren” met het verhaal van de auto van de zaak alleen voor de BTW.

Voor de IB-ondernemer die maar relatief weinig zakelijke kilometers rijdt, is het vaak niet voordelig om de auto op de balans van de eenmanszaak of VOF te zetten. De fiscale gevolgen voor de inkomstenbelasting zijn dan vaak ongunstig vanwege de belastingheffing van 25% over de cataloguswaarde van auto. Bij een middenklasser betaal je dan al gauw 3 à 4 duizend euro aan inkomstenbelasting voor het privé gebruik van de auto.
Omdat de auto van de zaak voor de inkomstenbelasting zo ongunstig is, wordt de auto dan privé gehouden en worden zakelijke kilometers tegen 19 cent doorbelast aan de onderneming.

Daarbij wordt nog al eens uit het oog verloren, dat de auto in zo’n situatie voor de BTW wel als zakelijk kan worden aangemerkt. Als de auto voor minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt (woon-werkverkeer wordt daarbij overigens voor de BTW als privé aangemerkt) is het al mogelijk om de auto alleen voor de BTW als zakelijk ondernemingsvermogen aan te merken. De aanschaf-BTW en de gebruiks-BTW (brandstof en onderhoud) kunnen dan teruggevraagd worden!
Vervolgens moet dan wel jaarlijks een BTW-correctie in de laatste aangifte van het jaar worden toegepast voor het privé-gebruik.
Als de aanschaf-BTW ook is verrekend dan bedraagt die correctie 2,7% van de cataloguswaarde gedurende 5 jaar na de aanschaf. Als alleen de gebruiks-BTW wordt verrekend dan bedraagt de jaarlijkse correctie 1,5% van de cataloguswaarde.

Het blijft natuurlijk altijd een rekensom om te bepalen wat het BTW-voordeel kan zijn, maar voor dezelfde middenklasser kan het voordeel al gauw honderden euro’s per jaar opleveren. Bovendien heb je bij de verrekening van de aanschaf-BTW in dat jaar een groot liquiditeitsvoordeel.
Het aanmerken/omzetten van een privé-auto naar een BTW-auto moet natuurlijk wel correct gebeuren. Er moet aan een aantal, relatief eenvoudige, formaliteiten worden voldaan. Maar die zijn eigenlijk snel uitgelegd. Ik krijg de dagen na zo’n feestje dus geregeld nog wel eens een telefoontje met de vraag hoe dat nou precies uitwerkt in de situatie van de beller. Wat let je om ook eens zo’n telefoontje voor jezelf of je klant te plegen?

Bij VV&VH helpen we je dan graag weer verder!