Alles flex met de flex B.V.?

Het gaat er eindelijk van komen. Al jaren staat er nieuwe BV-wetgeving op stapel. Vanaf 1 oktober is het dan zo ver. Als ondernemer krijgt u te maken met de nieuw regels. Dat is zo, wanneer u al een BV heeft. Maar als u er nog geen heeft zou het voor de zzp-er ook voordelen kunnen bieden. Belangrijk bij de oprichting van een BV is het vervallen van de eis dat € 18.000 als startkapitaal beschikbaar is. Wanneer u een onderneming heeft en die wilt omzetten in een BV, is geen accountantsverklaring meer nodig. Dat scheelt in ieder geval kosten van oprichting. Al langer was geregeld dat een verklaring van geen bezwaar achterwege kan blijven. Sneller en goedkoper een BV kunnen oprichten is dus een van de voordelen van de nieuwe wetgeving.
Maar er zijn er meer. Het is mogelijk om stemrecht en het recht op winstuitkering (dividend) op aandelen te splitsen. U kunt dus aandelen in een BV krijgen zonder, of met slechts een beperkt stemrecht. Dat is voor het aantrekken van financieringen handig. Veel BV structuren met een stichting administratiekantoor om bestuursbevoegdheden te reguleren kunnen ook aangepast worden. De zeggenschap is namelijk ook anders te regelen. Dat geldt tevens voor afspraken tussen meerdere aandeelhouders van één BV. Een overeenkomst voor hun onderlinge afspraken kan vaker achterwege blijven. Hetzelfde geldt voor discussies met het UWV. Die gaan dan over het al dan niet verzekerd zijn van een directeur aandeelhouder. Dat is in een aantal gevallen te ondervangen door middel van een aanpassing van de aandelenstructuur.

 

Er zijn ook nadelen. Bij een BV die winst uitkeert aan de aandeelhouders bestaat na invoering van de nieuwe wetgeving het risico dat die uitkering terugbetaald moet worden. Dat moet gebeuren als achteraf blijkt dat die transactie niet verantwoord was. Voordat de uitkering plaatsvindt, is onderzoek daarnaar gewenst. En daarbij heeft de accountant weer een belangrijke rol.
Hebt u een BV of overweegt u er een, laat u dan goed voorlichten over de mogelijkheden en risico’s van de nieuwe wetgeving.

 

Van Vugt & Van Hulten Belastingadviseurs, april 2012